Vlees en zuivel vermijden is het beste voor de planeet


17 juni 2018

Want to contribute to a better environment? Stop eating meat and dairy. According to a new research carried out by the universities of Oxford and Zürich, avoiding these products is the single biggest way to reduce your environmental impact on the planet – even more so than cutting down on your number of flights or driving an electric car. Meat and dairy products are a highly inefficient food source: they use 83% of the world’s farmland, despite providing only 18% of food calories.

The research is the most detailed analysis yet of the severe environmental damage caused by agriculture. The researchers collected data of 40.000 farms in 119 separate countries and looked at all aspects of the production of 40 different food products.

Farmland
According to the study, on which The Guardian wrote an extensive article, farmland use is a major problem. If consumers around the world would stop consuming animal products, global farmland use could be reduced by 75% – an area equivalent to the US, China, Australia and the EU combined – and still feed the world. The destruction of wild areas for agriculture is the leading cause of the current mass extinction of a great many species.

Furthermore, the scientists report that meat and dairy use 83% of farmland, despite providing only 18% of our calories and 37% of our protein.

Fruits and vegetables are always the better choice

Even the lowest-impact meat and dairy products still cause much more environmental harm than the least sustainable vegetable and cereal growing.

“Agriculture is a sector that spans all the multitude of environmental problems. A vegan diet is the single biggest way to reduce your impact on planet Earth. It is far bigger than cutting down on your flights or buying an electric car, which only reduces greenhouse gases, while a vegan diet also improves the quality of soil and the use of water and farmland. Avoiding consumption of animal products delivers far better environmental benefits than buying sustainable meat and dairy,” said Joseph Poore, who led the research.

Poore acknowledged that changing our agricultural system will not be easy, but he sees opportunities: “At least 500 billion dollars are spent every year on agricultural subsidies, and probably much more. That means a lot of money is available to do something good with.”

A surprising outcome of the research was that freshwater fish farming, which was thought to be relatively environmentally friendly, also has a large environmental impact because of its methane production.

Wil je bijdragen aan een beter milieu? Dan moet je geen vlees en zuivel meer eten. Volgens een nieuw onderzoek van de universiteiten van Oxford en Zürich, is het vermijden van deze producten verreweg de beste manier om milieu-impact op de planeet te verminderen. Nog beter dan minder vliegen of elektrisch rijden. Vlees en zuivel zijn een zeer inefficiënte voedingsbron: het levert slechts 18% van calorieën op, maar neemt p 83% van alle landbouwgrond in beslag.

De studie richt zich op de algehele schade die landbouw op onze planeet aanricht en is de meest uitgebreide analyse op dit gebied tot nu toe. De onderzoekers verzamelden data van 40,000 boerderijen in 119 landen en bekeken alle aspecten die het produceren van 40 voedselwaren met zich meebrengt.

Landbouwgrond

Uit het onderzoek, breed uitgelicht door The Guardian, komt onder andere het gebruik van landbouwgrond als grote boosdoener naar voren. Dit landgebruik kan teruggebracht worden met 75 procent – een gebied zo groot al de Verenigde Staten, China, Australië en Europese Unie samen -als alle wereldbewoners zouden stoppen met het consumeren van vlees en zuivel. Dan zouden alsnog alle mensen gevoed kunnen worden. Op dit moment is de verwoesting van natuurgebieden door landbouw de belangrijkste oorzaak van de massa-extinctie van vele diersoorten.

Daarbij halen de wetenschappers aan dat 83 procent van de landbouwgrond wordt gebruikt voor het produceren van vlees en zuivel, terwijl de producten slechts 18 procent van de calorieën en 37% van de eiwitten aan mensen leveren.

Kiezen voor groente en fruit is altijd beter

De producten uit het vlees- of zuivelschap die het minst impact hebben op ons milieu, brengen nog altijd veel meer schade aan de planeet toe dan de minst duurzame groente- en graanteelt.

„Landbouw is een sector die aan alle grote milieuproblemen bijdraagt. Een veganistisch dieet is de sterkste manier om je ecologische voetafdruk te reduceren, sterker nog dan stoppen met vliegen of elektrisch rijden. Dat komt omdat de laatste twee alleen de broeikasgasemissies verlagen, terwijl een plantaardig dieet ook een positieve invloed heeft op de kwaliteit van onze bodem en op het water- en landgebruik. Stoppen met de consumptie van dierlijke producten levert ook veel meer voordelen op voor het milieu dan bijvoorbeeld het kopen van biologisch vlees of zuivel”, aldus onderzoeksleider Joseph Poore.

Poore erkende dat verandering van ons landbouwsysteem niet makkelijk zal zijn, maar ziet wel mogelijkheden: “500 miljard dollar wordt elk jaar besteed aan landbouwsubsidies en waarschijnlijk nog veel meer dan dat. Dat betekent dat er veel geld beschikbaar is om iets goeds te gaan doen.”

Overigens leidde het onderzoek ook nog tot een verrassende uitkomst: zoetwaterviskwekerij heeft door methaanproductie ook veel impact op het milieu, terwijl verondersteld werd dat dit relatief vriendelijk voor het milieu was.